Friday, June 4, 2010

Nursery?BbSitter?MAid?




HAihs..dulu2 i never think bout this matter..nak anta anak kat mana...xpenah tepikir masalah2 yg mungkin berlaku if kite anta anak kite di bawah jagaan org len..of coz kite slalu dengar orang anta kat nursery, umah orang or amek maid..zaman skang kalu hubby wifiey xkeje xdapatla menampung kos sara hidup yg tgi nih..kalu pon kite same2 keje sume tu akan menyenangkan idup kite bersama bukanla memewahkan kite...pening nk pkir anta anak yg kite lahirkan susukan ke tempat yg selamat..ke tempat yg sihat..yang boleh jaga anak kite dengan baik (memgla kite susa nak dapat orang jaga anak macam kite jg anak kitekan??)..tapi at least biarla kite rase lega utk bekerja sebab kite tau anak kite selamat...

nursery oh Nursery..
memula saya abes maternity leaves saya anta anak saya ke nursery berdekatan tempat kerja saya...memula dalam my mind ni senangkan saya utk bf hatta...sy wat testing letak my son for about a week n amek decision nak letak kat ctu...sebab for a week tu sy tgk n datang everyday utk bf tengahari anak saya dijaga dengan baik...lupe nak cakap..saya anta nursery tu dekat kuaters sebuah hospital means kuaters tu under dat hospitalla...minggu pertama da konpem tu anak saya oke r..balik wangi jek...kebersihan nursery oke..n yg jaga anak saya so called cekgu tu sgt nice n saya puas ati ngan keje dier..lepas tu anak saya slalu demam n selsema...everyweek mesti ada pye kene demam...tapi yela saya letak die kat nurserykan..so xposure sgtla high risk kepada common disease camtu..jadi saya saba...lepas demam2 gtu..saket mata r palk..konjunk..heish..saya tau sakit mata tu bejangkit senang dengan kontek..yg saya paling bengang memula kene adalah anak kepada sorang cekgu tu...pastu cekgu tu plak kene (patutnye cekgu tu cuti jaga anak die kat uma)..lepas cekgu tu sume kene saket mata temasuk anak saya oke...huish..bengang2..sampai hubby n sil saya pon kene...ape kes....lepas tu bile kite cal owner puan m****h tu bleh soh cekgu tu nyorok kat bilik todler..bukan bagi cuti...bo***k btol...xbetanggungjawabkan...ni sy senaraikan ape yg sy xpuas ati
1) kebersihan : penah saya datang lantai nursery penuh ngan urin budak2+ada muntah dalam sinki+lipas berkeliaran (wes..lipas ni kalu budak2 tu makan camne??)
2) keselamatan : pintu masuk nursery tu da xberfungsi n da reput kat bawahnye..saya penah tgk budak2 hampir nak makan selumbar pintu tuh...giler??
3) penah minah giler yg jg bb lepas nice cekgu rotate jadual njut rocking chair anak saya di bawah lagik satu rocking chair anak org len...die hengat anak ak ni xpenyek kalu budak atas die tu jatuh??haihs..
4) puan owner tu rupenye penah kene gantung lesen sebab de budak mati kat nursery die..ape kes die leh dapat kontrak kat spital??kabel besarkah??pLUs penah sorang parents cakap pasal lampu kat toilet budak2 tu rosak..die bleh kata kenapa parents tu msuk bilik air tu..xpayah wat keje cam mandikan anak die ke tuka pampers ke masa keje..soh staf die je wat...wth
sume orang da bawak kuar anak diorang..haha..padan muka ko puan m***h
pleasela more responsible utk jg amanah kami kepada anda...

bb sitter
hem...de bb sitter baek de bb sitter berkire...pada saya kalu kite amek desicion utk jg anak orang di umah make surela kite jg anak orang tu dengan baik..setakat ni saya baru anta my son pegi kat bb sitter atas uamh saya...walopon saya kene naek tingkt 4 n jalan jauh sket sy sanggup..walaupun mahal bayar saya sanggup..asalkan saya lega pegi keje sebab saya tau anak saya happy n selamat..kak wanie..i hope u take good care of my lovely son..penat tau pilih bbsitter..approved by my mil..sebab kitorang g tgk sama2 uma die...

maid??
penah pkir gak nak amek maid..senang de orang jg kat uma..tapi denga satu kes membe opis nih amek maid so called bibik utk jg anak die..paid 4hundred per month..xde wat keje laen..jaga anak die jek setaun 3 bulan...bleh maid dier kasik anak die ubat tido...tdo r budak tu dari 9 pg sampai 4 petang..bile die balik keje anak die baru mandi n nampak mamai2..kantoi sebab adik die datang n pelik kenapa anak akak die tu tdo lama sgt..gilekan diorang..watnyer anak die addicted ngan memde tu xke haru...wooo...da takot...

hem..kesimpulannYe..Mane2 pon der risiko...kite doa kat Allah supaya segalanye dipermudah dan anak kite selamat dan sihat selalu...
p/s : saya da mula rindu anak saya...rase nak terbang balik uma..hehe



5 comments:

Miss Anatomy said...

kes ubat tido satu hal..kes tinggal bby dlm besen mandi sbb nk gayut ng boyfren?ape kes...

mama rifQy said...

hehhehe..betoi tuh kakcIk.!!so,,vote 4 bb sitter!!hehhe..Like me!!hehehehe..

Tapi kalau tetibe umie Rifqy xnk jage??camnooo???huwaaaaaaaaaaa!!!

NoRazUraShIma said...

kak chik : 2la kakchik..peningkan..xamanah diorang ni..nak untung jek
kakna : tu r...mintak2 r bbsitter tu jg anak saya leklok kak...

just azura! said...

sima comel sungguh anak kamuuuu!

Besarnya erti sebuah syukur. said...

Saya hantar anak saya di taska itu juga. Dan saya juga telah mengeluarkan anak saya dari taska itu juga, atas sebab-sebab yang itu juga.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...