Friday, April 15, 2011

BEraNGAn Oh BEraNgaN

HAri ni Blaja cara masak BErangan..tau x Berangan?ala chestNut..yg JUal kat stall2 tepi2 mIdvalley..KAler Oren tu..tau?Nnt jalan2 carik eh..kat giant batu caves ada taU...nNt tGk Eh...
PEnah x g jalan2 kat genting semPAh tu Jumpe Stall yg ada Kuali besar dalam Dier Macam Ada biji2 Kopi.HA tuan2 dan puaN2 Kene Tau Yer....BUkan Biji Kopi..Itu Adalah campURan pasIr daN juga guLA..MAhal tu kalu belI da siap masak...Ada 18 inggit..20 Hengget sekilo pOn ada..tapi Oleh Kerana rasanYer yg lemak dan A++ itu, saya amat suke membelinyer...KredIt KEpada pUAn sYam sebab Bagitau ada Buah BErangan Yg dIjual Di saVE more n Giant Juga..HArganYA dalam 5 riNggit SetenGAh Kilo..Wah cUn2...TapI pUAn syam KAte KUali yg Kite Gune tu KEnaLAh guNA utk BUah BErangan JEk...sebaB PAsir n Gula tu akaN LEkat kAt KUAli tu..huhu
Cara 1
MAsak Buah BErangan Dgn pasIR n gula..KAlu nak cepat..spray air sket tutuP..Die akan Bunyi Pop KAlu da masak...Ulang letak air (stimkan) 2-3 KAli...hasilNYe yUmmy Buah BErangan
cara 2
MAsak BUah berangan Dalam Air Gula..yg Ni Buah Berangan tu akan JAdi BErair...LEmbap sketla..kene tapis N BIAr air die kering sket..YummY jUGa..SediKit Manis+LEmakla hasilnye

p/s : balI kg Rini Nak singgah Beli berangan Sebab XNak Korban Kuali kat uma..hihi

Tara..BUah BEranGAn


HA KAn da KAta MAcam bIjI kOpi

3 comments:

Wawa Yusoff said...

uwaaaa....buah berangan.... addicted nih..!!

NoRazUraShIma said...

yezza..very addicted...yummy

SoletipHitam said...

Jgn la guna Gila. Gila kan Cair kalau kena panas. Bijak bijak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...