Monday, April 9, 2012

What?Eyan Eat Coins??

3 April 2012
7.00 malam
Masa i KelUar toiLEt terdengarla sang teruna Kesayangan Menjerit "mama, Eyan Eat Coin!!10 cent!!"..ape lagi punyela glabah xtau nak cakap...nampak lak muntah yang sangat banyak atas kapet tu...Ya Allah..ape jadi nih...terus angkat eyan..masuk dalam toileet..he vomit again..i basuh badan die sket n tros changed his cloth n mine...tros drive g clinic..paling dekat is Izham DD n Mediviron..pegi Both clinic xle wat ape coz don't have xray...so xle nak pkir kal kak kiah...kak Kiah soh g Hos Sg Buloh...Masa dalam kete eyan stil vomit..about 6 to 7 times upon arriving kat hsb...bawak kete pon agak terhuyung hayang becoz he sat on me and i wiped muntah eyan..pity eyan
8.00 malam
sampai Hsb tros g emergency..yg sdkt melegakan rayhan was fine that time..he still can talked n smiled (lega sketla hati i wpon still undescribe feeling inside me)..mama tau awak kuat semangat..thanx sayang sebab make me stronger that time...lepas register sume..kene tros g bilik trauma...waited for ho..lame gile wa cakap lu r..bayangkanla u had to wait for about an hour..padahal patient tuh ada 4 orang je campur eyan
9.00 malam
masuk je bilik ho soh wat xray..g r xray department..eyan sgtla nagis besungguh2 bile tgk mesin xray tu..sampai muntah2 xnak baring amek film...so tepaksa bedung die..sorry syg it was for your own good...kat xray ni pon tgu dalam 45 minit jugak..bukan ada patient sgt tapi diorang xperasan lak ada kad eyan kat ctu..seb baik eyan men n tertekan button lagi skali..baru prasan..haihs...
9.45 malam
tgu balik depan bilik ho trauma..kali ni ada dua patients jek..pon lambat giler jugak..kol 10.30 malam barula panggil..da lambat lak dah..kene wat xray skali g..adoila...doc ni igt senang ke nak xray die banyak kali..pendedahan sinar x lagik..adoi..pgila skali lagik..n dat coin masih ada di tempat yang sama..so back to his room n he send us to yellow area emergency department
11.00 malam
tgu kat yellow tu lame gakla..tgu mo lak...datangla mo tu n nak masukkan drip kat eyan..sakit weh kene drip kan (berdasar pengalaman aborted n delivered eyan...xsuke..nak nanges2)..mo ni amek tiga kali xlepas..weh kot ye pon kan mo jgnla korek2 tangan eyan sampai macam tu (xjumpe vein skali due kuarkanla jarum tu...)..eyan ape lagik menjeritla "mama..mama..sakit ni..help eyan"..i hugged him tightly..sorry sayang..mama had to=(..pastu ma amek darah..skali je da dapat...act before diorang amek darah tu i suggested diorang balut pkai bandage..eyan konpem tarik pye jarum tu..tapi diorang wat xdengar je..ha lepas ma tu masukkan jarum..amek ko eyan tarik..huh..memancut darah..i yang hangin ni ape lagik "kan saya dah kate..awak nak inject bape kali lagik"..muke da cencorot da...mo pon soh tgl kat ward n kuarkan coin tu esok (xpaham jugak sebab memula soh xray dua tiga kali lepas tu soh plk tdo..leh bg susu sume..erk..)
11.30 malam
masukla wad surgical..sebelum tu g peads pasang balik drip..seb baik peads kan..senanla dapat..skali jek da ok...eyan ngantuk2 da (lemah da badan..muntah banyak sgt)..tdo..doc asked me to puasekan eyan at 2..masa ni hubby da odw balik kl n my mom pon da odw dtg...
4 April 2012
1.00 - 2.00 pagi
my mom sampai n i balik uma jap amek barang
2.00 pagi
eyan terjaga amsa i changed his diaper..nak susu (mmg eyan ni akan terjaga utk bf)..penat pujuk jalan2 satu ward..kol 4 tu eyan tetido balik..i xtdo langsung sebab takutla eyan sesak nafas ke ape ke..takut...
7.00 pagi
eyan bangun n get ready ke ot..masa ni da sain consent letter..doc kata ada dua options...bagi ga (bius penuh)...kalu nampak coin tu tros amek..or kalu xnampak kene wat scope...n kalu wat scope maybe ada trauma dan sebagainya kat area scope dimasukkan..so i did pray biarlah option pertama je..
8.00 pagi
i temankan eyan masuk ot masa he was given ga..rase sedih sgt tgk eyan pejam mata tu..i kissed him n doc asked me to go out...
9.30 pagi
eyan da kuar ot..n alhamdulillah doc hanya perlu gunakan forsep..i was very happy kissing my lil boy..he hugged me...lega sgt eyan selamat n no complication at all..bleh mkn n minum tros...
11.00 pagi
da sampai ward balik sebab kene tgu kat ot utk tgk bp n pulse eyan to make sure it stable..kat ward mandikan eyan..n eyan da aktif macam biasa..alhamdulillah..da bleh lari sana sini..siap request bubur mcd...=)
Kesimpulannya
1. sy agak keliru dgn decision yang dilakukan oleh doc..mcm benda yg stat tapi siap leh soh tdo bagi macam xstat pula
2. time management yg lambat membuatkan saya hangin..n pleasela do some explaination ms patient tgu tu..kitorang deserve it
3. suke dgn nurses kat ward yang sgt membantu
4. masa tgu lame tu pikir lak lagik bagus g swasta, tropicana ke kpj ke..sebab blank jadik tros pecut ke hsb...
5. wpon anak kite bukan jenis mengutip barang, kertas..we should xtra careful wif those things...macam eyan..very unexpected..die bukan jenis masuk mulut punye type
6. ye..saya sorang jg anak sy..jadi jgn cube kutuk sy sepah2 barang..awak igt senang nak control anak sorang2? saya bukan type yang suke rumah n barang brsepah2 -ada juga manusia yang ringan mulut menuduh itu dan ini...saya lebih sayangkan anak sy dari dr sendiri... 

4 comments:

Firdzah said...

Ngeri..ngeri.. mesti ko sgt cuak ms tu kan shima.. dah la sorg2..tak pe, yg penting Eyan selamat..

Alamak, Adam selalu juga main coins. aku biar je.. sbb ingt die dah tau itu bukan makanan.. mungkin umur skrg ni, diorg suka mencube.. so, nmpaknye aku harus lebih berhati-hati.

Diyana said...

Oh.. Shima.. hanya kerana 10cent, ngeri jugak prosedur nya.. Tapi, still wonder apsal nak kena 2-3x x-ray?!!
HSB memang sgt worse dia punya services!!

NoRazUraShIma said...

kan kaklong...ak pon rase rayhan xkan masukkan coins tu dalam mulut die..tapi ak tgk style die, die masukkan coins tu dalam cawan wat2 minum..maybe die tertelan..
yup kaklong we should be extra careful..umur cam mereka ni exploration kuat

NoRazUraShIma said...

diyana..tu r..xtau asal macam tu..but pengajar nursing kat cni kate sepatutnya malam tu da blh kuarkan since coin tu dekat jek..mo n jo xtau teknik..hu..mmg worse dan lambat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...