Wednesday, October 31, 2012

Ha, rumah bejuta-juta?

kalu dulu rumah sejuta ni mesti sume org cakap...gile?rumah sampai sejuta?sape nak bayar?sape yg mampu?hakikatnyer..skang kat kl rumah sejuta tuh belambak2 n sumenye habis dibeli..erk...
sebagai pegawai kerajaan saya hanya boleh membuat pinjaman government utk 280k shj..kalu kat kl ni rumah 280k hanyala kondo shj dapat ye..kecuali ade kawan2 yang bertuah sebelum ni dapatla rumah harga 250k hingga 280k...tu pon 2-3 tahun lepas punyer cerita..now??nara..yellek..kalu nak rumah atas tanah (teres, semi d, banglo??)..sumenyer mencecah 400k beb..peh..kalu rumahnyer 280k bayar bulannye 1.4k..kalu lebaih?maka lebihla bulannyer..
sy tepakse beli rumah harga yang macam tu...gaji abes bayar rumah n kete jek..blom masuk api air tol minyak lagi...fuh..hidup kat kl ni mmg mencabar..dari segi kewangan mahupun mental (tension beb hari2 jammed)..nak anta pengasuh skang pon 300 utk toddler..bb kecik?der yang amek 350-450 depend kat pengasuh tula..blem susu pampers sume tu...wah lagik..
tapikan..saya pelik..rumah2 mahal pon org beli..kat tmpt sy beli tu..sy beli kire murah lagila sebab dapt umah ade tanah yang agak banyak kat tepi..kawan sy yang beli lepas tu??sumenye nearly 500k utk rumah teres..ade umah semi d sebenar (bukan cluster) harga 700k..pon habes..erk.apakah??

ha?xde 400-500k?ops xle2
xde 700k-2.5 m..ho xle
xde 3 m ke infinity??lagi xle

p/s: bestnyer dok kat kg..nak balik temerloh...waaaa
kalu der umah kat tgn orang yg harge 300k xdela plak duit nak bayar 10% down payment..30k tu..xkan nak pinjam lagi..haihs

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...