Tuesday, February 19, 2013

CommunIcatIon Mak Vs Mak merTUa

kali ni nak bagi pendapat peribadi mengenai komunikasi sebagai anak n menantu...saya dah tinggal nearly 5 months with my mil..sebelum tinggal same2 kami agak kamcing..n kirenye saya dgn mil blh masukla kalu borak n doing housecores tu..saya sebenarnye amat takut dok same ngan mil..yela sbb sy ni dibesarkan oleh mak dgn caranye n of coz mil mestila caranye lain...so far xde masalah sgtla..i still baik dgn die..cume langkah berjaga2 tu i amek jugak..contoh macam...

perbualan..

kalu dgn mak sendiri: mak...xcantikla baju ni...kelam sgt warne die (mak kite paham kite..love u mak)
kalu ngan mil: kenela lapik sket..rasenye warne die xmenyerlah sgtla..tapi ok je kot (ok je kot??hihi)

mak: mak along rindula nak makan mak pye ikan patin pais..adoi rindu sgtla..mak masak best along masak xbest
mil: xde request..hehe

mak: mak nyampah along tgk die..potpetpotpet
mil: takut nak gune perkataan nyampah tu..hehe

kesimpulan..

kalu dgn mak kite tend to be honest what ever we taught n say it loud..tapi dgn mil mungkin kite lebih berhati2..yela mak kite kenal kite luar dalam..mak kite besarkan kite..kite pon tau bile mak kite sedih terasa hati..mak kite blh sound kite direct yg mane kite xterasa ati..n kite blh gurau2 kasar ngan mak kite sebab kite tau mak kite suke jek kite gurau gtu (eh pandai2 je suke)...dgn mil mungkin kite lebih berhati2..amek pendekatan yang sedikit berbeza..mungkin gurauan kite tu akan buat die terasa ati..mungkin sikap kite yg jarang masak tu buat die berbulu...mungkin cara kite layan anak die wat die rs eh xpatut kot layan anak die camtu...macam2la kite rase insecure..maybe mil xrase pape pon tapi kite still rase xle treat mil seselambe kite treat mak kite...

p/s: eh i bukan tulis ni sebab i xbaik dgn mil or i xselesa dgn die..tapi i kind of berhati2 n extra carefull.yela xnakla sebelum ni dok jauh i baik dgn mil tp dok dekat bercakaran..plus i takut sgt sbb org kan kate jauh tu wangi...dekat tu bususk...takut weh...sume yang kite buat sume depan mate mil...i doela..relationship i dgn mil baik sampai bile2..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...