Thursday, April 4, 2013

lets look at the world with different perspective

bila saya berjalan ke fakulti hari ni, i used different route...bukan ape..saje je...sape2 penah g hkl tu taula kan betapa susa nak mampus mati carik parking..i park my car almost everyday kat tempat yg same...sebelah padang bola hkl tu..jauh kan kan kan..nak jalan ke fakulti..takes me 15 mins to my fac.
before being a student i was a lecturer..oh being a lecturer for me is not easy at all..tapi parking i boleh parking di mana saja...nak park depan pintu opis pon boleh..ok i tipu..eh ape kene mengena dgn citer hari ni..ish...
sebenarnye bila kita used too dgn ape yg kita buat..apa yang kita dapat...kadang2 kita dah kurang appreciate ape yang kita ade..btol x??mula2..kita belajar..pastu mintak kerja..masa nak mintak kerja berpuluh2 resume beribu2 resume yang kita hantar...then beratus2 iv jugak yang kita attend..pastu bila kita dapat kerja..mula2 sgt excited dgn kerja kita...sentiasa bersemangat..tapi lama2 ape jadi??kite mula bosan..bosan dgn ape yang kite buat..bosan dgn sumenye..mesti kite pernah rase macam tu kan???
so hari ni bila jalan2 tgk alam..(oh slame kerja ni asek naik kete sampai xnampak dunia dari perspektif yang lain...)..tgk keliling...ramai orang yang sebenarnya lebih teruji dari kita..teruji dari segi kita sihat dia tidak..kita ada kereta dia tidak...
then bila jalan2 lagi saya tgk ade seorang tua yang kutip botol2..jalan berdengkit2..setapak setapak..masih mencari rezeki yang halal...masih guna titik peluh sendiri...ada seorang wanita tua ni jalan perlahan2 ke out patient hkl...bile bertembung saya senyum..dan die kata ngan saya saya susah nak jalan jauh ni...saya cakap aunty masih kuat lagi..die senyum..masing2 teruskan perjalanan..ada kanak2 kecil bila saya lalu di depan peads..tidak boleh bermain seperti kanak2 lain..mata je redup pandang..sinar mata macam teringin nak join main skali..tapi apakan daya, health status yang tidak begitu baik jadi halangan..dalam fikiran sy, sy amat bersyukur anak saya masih sihat dan aktif..walaupon selalu mencabar kesabaran saya dgn kerenahnya..tapi sy masih boleh tgk dia happy..i should appreciate him more...sorry sayang..kadang2 mama kalah dgn marah tu..
p/s: saya sgt seronok dgn pencapaian kawan2 saya..walaupun bidang sains perubatna ni sebati dalam diri..saya masih rase saya ade bidang lain yang sy lebih minat...macam ajue dah suke jahit..jahit pon cantik..she is creative from beginning..good luck ajue...hasbah...mmg bisness minded..skang da berjaya pon..congrates fren...moga lebih berjaya...isma..i salute u...sgt ambitious and very2 superb..mai pon dah start new journey...jadi mari semua..pandanglah dunia dari perspektif yang berbeza..

1 comment:

just azura! said...

shima, aku boleh jahit je.. tapi takdelah sampai berbisnes.. hehe..

and true indeed. sometimes we need to see the world with different perspective.. kalau hari hari naik kereta, kereta pun driver yang bawak, macam mana orang tu nak tahu masalah yang dihadapi oleh orang yang tak ada kereta, atau orang yang naik public transport? contoh lah.. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...