Wednesday, June 5, 2013

nYAris tertipu..inSiden YAng amat menakutkan

masa nak balik dari tesco selayang, i tetibe being approached by a guy..die kate nak bagi kad untuk lucky draw..cakap untuk pengguna giant, nsk and sogo..so i macam nak ignore dat guy in the first place..sebab i igt macam gores dan menang tu..ish takot gak..
tapi sebab muke guy ni nampak nice and lepas die clarify yang that is not gores dan menang things, i pon amek card tu and guess what i bukak i dapat super bonus..mase tu i macam blur sgt sebab mamat chinese ni melompat2 excited ckp i menang bonus..paling sikit i dapat 2k..i still xpecaya blur2 sume..
die kate i perlu pegi office die kat kepong..he said in the carefour (skang AEON BIG) at kepong..so i pon xtau i blh je pegi opis die padahalk dalam hati i ni mmg 100% XPECAYA..i nak tgk btol ke x die nih...dalam hati doa semoga Allah jg i and i gamble je pegi opis die
he was saying his off in the AEON BIG but not at all..die pye opis kat deret kedai area ctu saje..i can't see the company name..just small off at unremembered floor..bile i masuk n register ape ntah ngan bos die..he said he want to register me on his company (yg bagi lucky draw tu) ISHIKAWA KOMICI which i never heard..then he showed me all the advertisement and so on yg menang gamba paper sume..advertisement diorang dalam paper BH+NTV7..Ya Allah..it looked very real..sume der ngan ic photocopy geran kereta and license..i masa tu dah takut
sebab appearance diorang sgt menautkan..tapi cam bese i try buat2 berani..kalu i takut konpem diorg kenekan i..so i dicakap i akan dapat one of the tersenarai..ade kete camry, pesona, viva, virago and beberapa package bercuti..i was like wau...giler camry 2.5 berapa ratus k kot...so i still dok ctu dl..n dgr ape die ckp..masa bos die kuar that guy yg bawak i tu kate die blh scankan utk i..oh lupe nk ckp kad lucky draw tu der bulatan silver tengah2 and according to the bos die kene pkai scanner yg akan dihantar oleh company later.so mase tu i lebih takot dan konpius..n lebih takut lagi xle buat phone call and pintu tu die locked..
and lepas diorang tunjuk adiah ape i blh dpt, i pon diminta bayar 8k untuk roadtax and insurance n advertisement..i pelik lagi eh..blom tau nak dapat ape dah nk tulis no siri duit 8k yang diorang mintak
siap guy td ckp ngan i u kuarla duit..pkai ATM sume..i tipula i cakap xde duit n plus ATM hanya blh draw 3k sahaja..die pujuk i macam2la...i diam
and dengan berani nak mampus  i cakap i nak balik..i xnak adiah kereta..diorang ujuk lagi..i cakap xkan u nak kurung i kat cni..so i cakap nk kuar jugak..that guy bawak i kuar tros ke lift and i pulang dgn selamat..Alhamdulillah..Allah melindungi I dari dugaan yang sgt menakutkan..
1) Jgn sekali2 layan org yang bagi anda sebarang kad and so on
2) BErsifat lebih tegas..jgn macam i..huhu
3) Nampak sgt die nak tipu i:
- Off pye location dah tipu
- Die pye over excited mmg blh menipu kita
- Jgn sebut ade credit card ke ape ke sebab nnt kite kn swipe cc kite
- Jgn pegi tesco selayang sorang2
- Jgn percaya bulat2 anda dapat adiah besar..
hope ni bleh bantu kawan2 sume..i mmg xtau knp i blh senang2 je nak terpedaya ngan diorang..luckily, I xsmpat bagi ape2..tp mase kuar nk g kereta..i rase macam takoot sgt2..seriously..tekan alarm kete pon terketar2..but i really greatful that i am safe..Alhamdulillah
p/s: rase nak buat report polis

2 comments:

just azura! said...

shima, Alhamdulillah selamat.. bahaya weh! memang pengajaranlah buat semua. aku pun takut kalau orang approach approach. kalau aku sorang, aku akan buat muka garang aku (haha) mesti orang takut nak dekat..kikikiki...

Myzatul Nyza said...

azura..aku rasa ko ptt report polis lah..diorg tu sah2 mcm kenekan org je..8k bukan sikit tu..btw nasib ko selamat..alhamdulillah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...