Wednesday, September 25, 2013

Komen Surat sITI hAjar

mesti ramai dah baca trending surat siti hajar..surat dari warga msia kelas pertengahan...
ni pendapat i ye..pendapat..xstuju pon xpe..just my wise opinion
1. TIdak dapat dinafikan perbelanjaan sekarang melebihi pendapatan..mmg..kalu gaji banyak pon xcukup gaji xberapa banyak apatah lagi
a) Trend gaji besar pkai barang mahal, gaji xberapa besar pkai barang xberapa mahal..atau gaji besar ke xberapa besar ke pkai barang mahal..pada ak tu hak individu..hak individu utk decide ape yang diorang nak berdasarkan beberapa pilihan yg difikirkan adalah pilihan
2. Nowadays ak berulang dari sg buloh ke kl..mostly everyday..setiap hari tol rm 1.8x2= rm 3.60.seminggu rm18...minyak rm 70 seminggu..utk jammed etc..utk pengetahuan mmg PLUS sentiasa jammed..so minyak mmg camgitula slalunya..parking slalunya 2 kali sminggu parking berbaar rm 5x2..yg len parking HKL (mmg xde parking sempurna..kene park dpn kete org)...tiap2 hari jalan kaki 20 minit ke UKMKL..yg tu xde pilihan...kita mmg kene pegi kerja dan mmg akan lalu jalan tu setiap masa...
3. KEnaikan minyak mmg akan menyebabkan kenaikan lain..contohnya kalu xnek kereta kene naik pengangkutan awam..contoh..dd ke sg buloh cab rm 10..pg balik 20 inggit..ktm rm 1.7x2..lrt dan monorel rm 1.2x4..ha..acane..kalu park kereta rm 5 inggit..ini pilihan kalu xnak nek kete naik pengangkutan awam..
4. rumah mmg mahal weh...kebanyakan gaji org kl adalah utk rumah dan travelling..sume org beli rumah pinggir bandar n keje kl...so semua tempat ke kl adalah jammed pagi2
5. trending bisnes..mmg kagum sgt ngan org berbisnes..lagi best kalu sendiri creative mcm member ak ajue..leh jual bantal2 comey sume..macam hasbah bole amek line investment n insurance..n macam2la bisnes yg bole bantu tingkatkan isi rumah
6. Bila kerja dan ada gaji..kita mesti jugak reward diri sendiri..pada i r..ada masanya kita perlu hadiahkan sesuatu utk diri kita suami atau famili..sbb ape??sbb utk motivasikan diri kita..xperlu menda yang terlalu mahal cukupla something yg kita suka
p/s: dah panjangla bebel ni..ngantok ni..layan anak teruna before zzzz...korang doakan lab ak berjaya eh..ak tgh buat trial ni...

1 comment:

just azura! said...

haha sima, takyahla up aku sangat. cewah. sebagai rakyat marhaen, aku msebenarnya tak lah terasa sangat dengan kenaikan harga minyak atau harga barang. hidup masih berdua, aku travel pakai kancil and dekat dengan rumah, azmi travel naik motor. cuma kadang-kadang depends pada diri masing-masing lah. besar periuk, besarlah keraknya. pada aku memang tak terasa sangat. mungkin pada orang lain terasa sangat-sangat. plus, naik kancil pun terasa jugak sebenarnya part minyak tu, apesal dulu isi 30 penuh la ni tak penuh? haha!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...