Wednesday, November 13, 2013

home renovation part 2

okeh..nak citer tentang tinted plak
1) tinted ni ade 1 layer, 2 layer n 3 layer (macam tinted kete)
2) tinted 1 layer ni terlalu nipis sgt n 3 layer ni terlalu gelap (personal opinion), so i pilih 2 layer sebab sedang2
3) kaler ade banyak..basically ade hitam, silver, green n blue..der jugak degree yang berbeza2 so blh pilih yang mane suka..
4) Effect kaler rumah akan bergantung kepada tinted yang kita pilih..i n hubby pilih warna biru..so rumah akan nampak kebiruan gtu..kalu suka rumah nampak natural blh pilih hijau..nak kilat ke xkilat ke sume terserah kepada selera
5) Quotation selalunya blh mintak pada contractor..tapi masa serah kunci selalunya diorang akan datang n approached..so blh pilih harga yang berpatutan
6) rumah i tinted semua tingkap termasuk tingkap toilet RM 800..i rase okla..sebab tinted 2 layer n cantik..pnh ty contractor bagi RM 1000-RM 1200..so savela sket kat ctu
7) tetibe lepas pasang tinted ade palk sorang contractor nak bagi RM 750..haihs..xde rezeki..

Grill
1) Oh sebenarnye kene tipu ngan sorang contractor cina ni..kate kene depo rm50 utk grill..2 weeks later dah sampai grill baru bayar..hampeh..lepas 2 minggu call ckp kene depo 30% baru proceedla apela..ceh tertipu..patutnye cakapla awal2 kan..senget
2) Grill der banyak jenis..sgt banyak..harga serendah seribu hingga banyak ribu..so kalu korang der buat grill terbaru terkini designnya maka mahalla ia..jika yang simple maka regenya tidakla begitu mahal..
3) endingnya kitorang pilih grill S yang orang pkai skang..tebal S tu korang kene ty jugak sebab der yang nipis n der yang tebal..nnt korang google eh designnyer..mmg sgt banyak..pening
4) Total Grill 1 rumah RM 2100 (yang tipu i tu kitorang dapat RM 3100..okeh jimat RM 1000 utk benda yang sama)


P/s: MMg excited nak buat sume menda kat rumah baru..tapi i rase kita mmg patut sabar sket n pilih kontraktor yang terbaik..jgn kene macam i tau..nnt i upload gamba eh

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...